קטגוריה בג'ומלה היא חלק מהמבנה המסודר שג'ומלה מאופיינת בו. כל התוכן בג'ומלה מאורגן בקטגוריות ומתחתיהן בתת קטגוריות. בכל קטגוריה מצויים מאמרים המשויכים אליה ומופיעים תחתיה. מערכת התפריטים והקישורים בג'ומלה, מאפשרת ליצור קישורים לתכנים ורכיבים שונים הקיימים במערכת.
כאשר נרצה ליצור קישור ישיר למאמר, נקבל דף אינטרנט המכיל את אותו המאמר בלבד. כאשר ניצור קישור לקטגוריה, יתאפשר לנו להציג בדף אחד מבנה דמוי בלוג. כלומר תופיע רשימה של מאמרים באותו הדף, ובמקרה שקיימות בקטגוריה תת קטגוריות, גם הן תופענה ברשימה.
לחיצה על מאמר באותה רשימה או על תת קטגוריה, תעביר אותנו אלדף חדש ובו יופיע שוב מאמר בודד או רשימת המאמרים באותה תת קטגוריה.
לרשותנו מספר דרכי גישה ליצירת קטגוריה חדשה:
ב-control panel, לוח הבקרה, מופיעה רשימת אייקונים לגישה מהירה. תחת הכותרת Content מופיעה האפשרות לניהול Articles, Categories, Media. לחיצה על categories תפתח את לוח הניהול של הקטגוריות. בלוח
בלוח תופיע רשימה של קטגוריות ותת הקטגוריות שלהן. מעל תופיע שורת התפריטים הכללית של המערכת ומתחת לה שורת התפריטים של ניהול הקטגוריות.
לחיצה על כפתור New תאפשר יצירה של קטגוריה חדשה.
דרך נוספת לפתיחת לוח ניהול הקטגוריות היא באמצעות שורת התפריטים, בחירה בתפריט Content ושוב לחיצה על Categories.
על מנת ליצור מאמר חדש בג'ומלה, יש להפעיל את הפקודה Add New Article. ישנן שתי אפשרויות נוחות להפעלת הפקודה: האחת היא אייקון New Article שנמצא במסך הראשי של לוח הבקרה בכניסה למערכת הניהול תחת הכותרת Content. האפשרוות השנייה היא דרך תפריט Content שנמצא בשורת התפריטים העליונה בלוח הבקרה: Content > Articles > Add new Article.
אם נלחץ באותו תפריט על האפשרות Articles ייפתח לוח בקרה לניהול המאמרים ובו נוכל לראות כפתור New שלחיצה עליו תפתח את לוח הבקרה לעריכת מאמר חדש.
אפשרויות העריכה וההסברים מתייחסים לניהול המערכת בשפה האנגלית, וכך גם ההתייחסות למיקומים ולצדדים שבהם נמצאים הרכיבים. במקרה שבו שפת העריכה של הממשק היא בעברית, יש להתייחס להוראות בהיפוך של ימין לשמאל.
בחלון עריכת מאמר חדש בג'ומלה ישנן פקודות ואפשרויות עריכה רבות. נתחיל בבסיסיות:
בראש חלון העריכה ישנם כפתורי שמירה שונים וביטול עריכה או שינויים שביצועם החל. ישנה אפשרות של שמירה בלבד -Save אפשרות של שמירה וסגירה - Save & Close, אפשרות של שמירה, סגירת המאמר, ופתיחת חלון עריכה למאמר חדש - Save & New. הכפתור הרביעי והאחרון - Cancel הוא כפתור ביטול פעולות עריכה או שינוי במאמר, כולל ביטול עריכה ויצירת מאמר חדש.
בשורה הבאה יש להזין את שם המאמר, ניתן ליצור כותרת באורך סביר, רצוי על פי עקרונות קידום אתרים. בסמוך לחלונית Title - כותרת, מצויה חלונית המכונה Alias - שם חלופי. במקרה שבו לא מוזן שם חלופי המערכת משתמשת בשם המקורי של המאמר. רצוי להזין שם מעט יותר ארוך הכולל ביטויי מפתח לצורך קידום, כיוון שתוכן חלונית זו יופיע בכתובת העמוד בחלונית הכתובת של הדפדפן.
מתחת לשורת הכותרת ישנה קבוצה של לשוניות להזנת תוכן וקביעת הגדרות שונות עבור המאמר, כולל כלים לקידום אורגני שיתוארו ויוסברו בהמשך המדריך.
בצידה הימני של קבוצת הלשוניות ישנם מספר פקדים ואפשרויות בסיסיות חשובות נוספות.
תפריט Status מאפשר להגדיר 4 אפשרויות עבור המאמר:
חלונית category מאפשרת לשייך את המאמר לקטגוריה כלשהי. במקרה שלא נבחרה קטגוריה המאמר ישוייך אוטומטית לקטגוריה כללית המכונה Uncategorised.
חלונית Featured מאפשרת להגדיר האם המאמר יופיע יחד עם מאמרים נוספים המשויכים לדף שאליו קיים קישור של מאמרים מובלטים.
פקד Access מאפשר להגדיר מהי קבוצת המשתמשים שיש לה גישה למאמר.
חלונית Language מאפשרת להגדיר לאיזו שפה משויך המאמר.
חלונית Tags מאפשרת הזנה של שמות תגיות
לשונית content היא האזור שבו נערך התוכן הגלוי והמלא של המאמר. בראש החלונית סרגל כלים המזכיר את סרגלי הכלים של מעבדי תמלילים כדוגמת Word. מלבד הכלים הסטנדרטיים לעריכת טקסט ישנם פקדים יעודיים להוספת תכנים כגודמת תמונות, אפשרות להוספת קישורים למי